Thuis
Wij over onszelf
Uw verblijf
Onze omgeving
Wandelen & Recreatie
Uit Eten
Prijs & informatie
Contactformulier
Gastenboek

 

De Veluwe

Ons mooie dorpje Lunteren ligt tussen de plaatsen Ede in het zuiden en Barneveld in het noorden. Op deze pagina vind u al een paar leuke weetjes en wat geschiedenis over het dorp en de omgeving.

 

 

Het station

 

Het treinstation Lunteren ligt aan het zogenaamde kippenlijntje heeft daaraan een station dat nu onderdeel is van de Valleilijn.Het stationsgebouw is niet meer ingebruik als station echter werd er een een galerie in gevestigd.  

Het middelpunt van Nederland

 

Ten oosten van Lunteren begint de bosrijke Veluwe. Hier bevindt zich ook de Goudsberg en het nabije geografisch middelpunt van Nederland.

De Hoop  

De windkorenmolen De Hoop staat aan de Dorpsstraat in Lunteren.

Het is een achtkante grondzeiler, gedekt met riet, bouwjaar 1855 met een vlucht van 24,00 meter. Waarschijnlijk is toen gebruikgemaakt van een tweedehands achtkant afkomstig uit de Zaanstreek.

De molen heeft twee koppels 16der kunststenen. In vroegere tijden had de molen er drie. In de begin jaren van de molen lagen de stenen een zolder hoger dan nu, maar al snel bleek dat de molen hiervoor te licht gebouwd was. De wieken zijn Oud-Hollands opgehekt.

De 4,50 m lange, gietijzeren bovenas van de fabrikant Prins van Oranje ‘s-Hage stamt uit 1867 en is bij de pen verzwaard met een ketting ter voorkoming van domping. Het nummer van de as is 462. De roeden zijn van het fabricaat Derckx en gemaakt in 1972.

Om het bovenwiel zitten houten belegstukken voor het vangen van de molen. De vang is een Vlaamse vang. De molen wordt gevangen met een wit/blauw geschilderde wipstok.Deze molen vind u op slechts een steenworp van uw verblijf.

 

  

Onthoud u alvast:

Wanneer u een keer hier bent geweest komt u zeker nog een keer!

Met vriendelijke groet,

Vakantiehuisje: "Het Strikje"

 

Vakantiehuisje Het Strikje | janfriedamaas@gmail.com